Doğal Antibiyotik Olarak Kabul Edilen 10 Yiyecek

Bir enfeksiyon veya hastalık ile karşı karşıya kalmamızı önleyen, vücudumuzu sağlıklı kılan bazı besinler, doğal antibiyotik olarak kabul edilir. Peki, bu besinler nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Antibiyotikler tıpta önemli yer tutarken, tıpkı bir ilaç gibi etkisi bulunan besinler de vücudumuz için şaşırtıcı faydalar sunar. Mutfağımızda yer edinmesi gereken doğal antibiyotikler, vücudumuzun direncini artırırken, bizlere enerji verir ve daha sağlıklı olmamıza yardım eder.

Sarımsak

Her gün birkaç diş sarımsak yiyerek, her türlü bakteri, virüs ve enfeksiyonlarla etkili bir şekilde savaşabiliriz. Sarımsak o kadar güçlüdür ki, diyabet, yüksek tansiyon, soğuk algınlığı gibi pek çok konuda fayda sağlar. Bu besini, yemeklerle pişirmek yerine çiğ olarak tüketmeliyiz. Sarımsağı ezerek salatalara, soslara veya çorbalara dahil edebiliriz.

Soğan

Soğan da tıpkı sarımsak gibi benzer sağlık yararlarına sahip. Ağrı ve iltihaplanmaların yanında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara yakalanmamızı önleyebilir. Soğanı çiğ tüketmek, etkisini daha çok artırır.

Turp

Vücudumuzu enerjiyle dolduran turp, hastalıklara karşı en iyi şekilde bizleri korur. İçerisindeki zengin C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi sayesinde tam bir sağlık kaynağı. Çok güçlü bir antioksidan olan turp, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde birebir. Turpu rendeleyip, üzerine taze limon suyu ilave edip tüketebiliriz.

Kivi

Portakaldan daha fazla C vitamini içeren, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendiren kivi tam bir C vitamini deposu. Günde bir adet kivi tüketimi, günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacını karşılaya yardımcı oluyor.

Nar

Yüksek düzeyde antioksidan içermesinin yanında C vitamini ve potasyum kaynağıdır. Bağışıklık sistemini korumakta kalkan görevini üstlenen antosiyanin bileşeni ile hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Evet ayıklaması biraz zahmetli olabilir; ama bağışıklık sistemine katkılarının düşününce buna değer…

Turunçgiller

Portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller de doğal antibiyotik görevi gören besinler arasında yer alır. C vitamini ile dolu olan bu meyveler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bu yüzden soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarda, bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile rahatlayabilir, sağlığımıza hızlı bir şekilde kavuşabiliriz.

Bal

Doğal antibiyotik niteliği taşıyan efsane besinlerden biri de baldır. Özellikle kahvaltı sofralarından eksik etmediğimiz bal hem lezzetli hem de şifa doludur. Enfeksiyonlara karşı güçlü bir şekilde bizi koruyan bu besini, tarçınla, sütle veya sade olarak tüketebiliriz.

Elma Sirkesi

Yapısında bulunan malik asit, elma sirkesinin antibiyotik özellikler taşıdığının kanıtıdır. Mikropları öldüren, boğaz ağrısına iyi gelen elma sirkesini, evimizden eksik etmememizde fayda var.

Zencefil

Zencefilin, pek çok hastalığa karşı inanılmaz yararları bulunur. En çok soğuk algınlığı ve mide problemlerinde kullanımı yaygın olan zencefil eklem ağrılarına da iyi gelebilir.

Tarçın

Büyüleyici kokusu ve enfes tadıyla öne çıkan tarçın, antibiyotik görevi gören besinlerden bir diğeridir. Kan şekerini düşüren, kilo vermeye yardımcı olan ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan tarçın, düzenli şekilde tüketmemiz gereken besinlerin başında gelir. Çok yönlü olduğundan, en sevdiğimiz içecekleri tarçınla süsleyebilir, yiyeceklerimize ise onunla ekstra lezzet katabiliriz.

Paylaş

ticarimatik.web.tr