İsrafı Önlemenin 40 Püf Noktası

Mutfakta bozulmuş ve çöpe atılan yemekler, sebzelikte unutulmuş sebze ve meyveler, elektrik faturasındaki ciddi artışlar, boşa akan su ve soğuk havalarda hiç de ekonomik görünmeyen bir doğalgaz faturası… Tüm bunlar paranızın çöpe gittiğini ve farkında olmadan alışverişte, su ve elektrik tüketiminde yaptığınız israfı gözler önüne seren durumlardır. Evlerde en sık israf yapılan alanlardan biri mutfaktır. Çünkü mutfakta elektrik, su ve doğalgaz kullanımı bir arada yapılır ve özellikle işini çabuk bitirmek isteyenler birçok israfı mutfakta yapmaktadır. Mutfakta geçirilen zaman uzadıkça bu 3 harcamayı kısmak mümkün olmayacaktır.

Eğer bu gibi durumlarla sık sık karşılaşıyor ve daha fazla paranızı boşa harcamak istemiyorsanız, aşağıdaki 40 püf noktası ile israfı önleyebilir, sosyal hayatınızda sevdiklerinizle birlikte kaliteli bir yaşam sürdürebilirsiniz:

  1. İhtiyacınızdan fazla ekmek almayın. Uzun süreli ekmek depolamak istiyorsanız buzdolabı ve derin dondurucunuzu kullanabilirsiniz.
  2. Bayat ekmekler (küflenmeden) ekmek tatlısı yapılabilir ya da ufalanarak buzlukta saklanabilir ve galeta unu yerine kullanılabilir.
  3. Özellikle uzun sürede pişen yemekler için düdüklü tencere kullanılabilir. Bu, doğalgaz israfını önler aynı zamanda size zaman kazandırır ve yiyeceklerin besin değeri korunur.
  4. Ocakta büyük bir ateşin üzerine küçük bir tencere koymak yanlıştır. Bu şekilde tencereyle birlikte ortamı da ısıtmış olursunuz. Ateşin büyüklüğüne göre tencere seçilmeli ve tencere tabanı ısıyı eşit yayabilecek düz bir taban olmalıdır.
  5. Dondurulmuş gıdalar önceden çözdürülürse yemeğin pişme süresi kısalır.
  6. Sebze ve meyveleri ihtiyacınız olduğu kadar taneyle market reyonlarından alabilirsiniz. Böylece her seferinde beklememiş, taze ürünler tüketebilirsiniz.
  7. Konserve, dondurulmuş gıda, yoğurt, peynir, şarküteri ürünleri, et gibi çabuk bozulabilecek gıdaları ihtiyaç olduğu kadar ve küçük gramajlı paketler halide satın alabilirsiniz.
  8. Sebzeleri ve meyveleri yıkadıktan sonra buzdolabında saklayacaksanız, kurulayarak kapalı bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyun. Islak bırakıldıklarında kapta ve poşete biriken su yiyecekleri çürütür.
  9. Haftalık olarak sebze alışverişi yapanlar; mantar, kabak, patlıcan ve ıspanakları buzdolabında saklarken kese kağıdına koyduklarında sebzelerinin uzun süre taze kalmalarını sağlayabilir.
  10. Buzdolabında en çok çöpe giden besinlerden biri de yeşilliklerdir. Maydanoz, marul ve taze soğanları yıkayıp kuruttuktan sonra vakumlu kap ya da havası alınabilen buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklayabilirsiniz.
  11. Market alışverişi sonrasında aynı üründen bir tane daha aldığınızı fark ederseniz, yeni aldığınız ürünü dolabın arka tarafına, eski ürünü rafın ön tarafına yerleştirin. Aksi takdirde yeni ürün bitene kadar, dolaptaki eski ürün bozularak çöp olabilir.
  12. Çiğ sebze ve meyve atıkları ile organik gübre yapabilir ve bahçenizdeki bitkileri kendi yaptığınız gübre ile besleyebilirsiniz.
  13. Sebzelerin sapları ve kabuklarından yemeklerde kullanabileceğiniz sebze suları hazırlayabilirsiniz.
  14. Yemek servisinde büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Böylece tabakta kalan yemekler çöpe atılmaktan kurtulur.
  15. Kağıt ve plastik atıklar ev atıkları ile karıştırılmamalı, geri dönüşüm sağlanmalıdır.
  16. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurularak çalıştırılmalı, az miktarda çamaşır yıkamak için yarım yük ile çalıştırılabilen makineler tercih edilmelidir.
  17. Enerji tasarrufu için beyaz eşyalarda A+, A++, A+++ enerji sınıflarındaki eşyalar kullanılmalıdır.
  18. Odadan çıkarken lamba kapatılmalı, gereksiz aydınlatma yapılmamalıdır.
  19. Aydınlatmada enerji tasarruflu lambalar kullanılmalıdır.
  20. Televizyonlar sadece kumandadan kapatıldığında standby modundayken elektrik harcaması yapar. Fişi çektiğinizde ay sonunda elektrik faturanızdaki azalmayı görebilirsiniz.
  21. Küçük ev aletleri ile işiniz bittikten sonra fişlerini çekmek enerji tasarrufu sağlar.
  22. Seyahate çıkarken buzdolabı en düşük soğutma seviyesine getirilmelidir.
  23. Azar azar ütülemek yerine ütülenecek giysileri biriktirerek ütü yapılmalıdır. Parça parça yapılan ütüde her seferinde ütünün ısınması beklenir, bu da boşa harcanan zaman ve elektrik demektir.
  24. Fırını önceden ısıtmamak ve yemeğin pişmesine 5 dakika kala fırını kapatmak elektrik kullanımında tasarrufsağlar.
  25. Musluk ve klozet rezervuarlarında su kaçağı olmadığından emin olunmalıdır.
  26. Klozete tuvalet kağıdı, peçete vb. atılmamalıdır. Bu, fazla su tüketimine sebep olabilir.
  27. Sebzeleri akan su altında yıkamaktansa, sirkeli suda bekletmek daha tasarruflu bir yöntemdir.
  28. Daha iyi bir ısınma ve doğalgaz faturasında tasarruf için pencerelerde çift cam kullanılmalı ve radyatörlerin önü eşyalar ile kapatılmamalıdır.
  29. Kışın yeterince ısınan evde camlar açılmamalı, ısı ayarı düşürülmelidir.
  30. Binada çatı, dış duvar ve pencerelerde ısı yalıtımı yapılmalıdır.
  31. Yalıtımsız binalarda radyatör ısısı, binanın dış duvarına yansır. Isıyı kaybetmemek için radyatör arkalarına ısı yalıtım levhası koyabilirsiniz.
  32. Buzdolabını ısınan eşyaların yanına ya da doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymayın. Bu, dolabın daha fazla soğutma yapabilmek için daha fazla enerji harcamasına neden olur.
  33. Çamaşır makinesinde 30-40 derece arası su sıcaklığı idealdir. Bulaşık yıkamada 60 derecenin üzerine çıkılmamalıdır.
  34. Evin en sık kullandığınız bölümlerinde gün ışığından faydalanabilirsiniz. Yemek masasını, sandalyeleri ve çalışma masasını cama yakın yerleştirmek gibi.
  35. Bina içinde hareket sensörlü lambalar tercih edilerek, ışığın uzun süre yanık kalması önlenebilir.
  36. Kağıt tasarrufu için geri dönüşüm tercih edilmelidir.
  37. Evinizde nüfus azsa sebze ve meyvelerin boyutlarını fazla büyük almayın.
  38. Aldığınız file soğanı buzdolabında saklayarak, daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.
  39. Sıvı deterjan, yumuşatıcı, yüzey temizleyici gibi temizlik malzemeleriniz bittiğinde şişeyi biraz su ile çalkalayarak en az 2 seferlik kullanım elde edebilirsiniz.
  40. Çocuğunuza para biriktirmeyi öğretin ve alışverişe birlikte çıkın. Örnek davranışlar sergilemeniz, tasarruflu alışverişi ona anlatmanız çocuğunuzun bilinçlenmesini sağlar ve o da gelecek nesillere sizden öğrendiklerini aktarabilir.

Alışverişte, su ve elektrik kullanımında tasarruf konusunda bu 40 püf noktası ile evinizde önemli bir oranda israfı önlemiş olursunuz. Tasarruflu market alışverişinizi Kale hipermarket'den yapabilir, mutfak alışverişinde tasarruf yamanın yolları gibi daha fazla öneri için bloğumuzu takip etmeye devam edebilirsiniz.

Paylaş

ticarimatik.web.tr